Prezentare proiect

  • 3886

Platforma:

Harta Antreprenoriatului Social este o platformă WEB menită să devină un instrument util antreprenoriatului social, atât din punctul de vedere al creării vizibilității, cât și de oferire a informațiilor necesare pentru potențialii antreprenori sociali și publicul larg.

Despre proiect

Finance 4 Social Change - Mobilizarea resurselor financiare pentru o schimbare socială pozitivă

Programul: Programul Transnațional Dunărea 2014-2020
Durata proiectului: 01.07.2018 – 31.12.2021
Numărul apelului 2
Axa prioritară 1: Inovare și responsabilitate socială în Regiunea Dunării 
Obiectivul specific: Îmbunătățirea condițiilor cadru pentru inovare
Acest proiect este co-finanțat din fonduri ale Uniunii Europene (ERDF, IPA, ENI).
Bugetul Total: 2 277 975 EURO

 

 

Finance4SocialChange își propune să faciliteze formarea factorilor de decizie politică, agențiile guvernamentale, întreprinderile sociale, intermediarii financiari, catalizatorii de întreprinderi sociale, mediul academic și public pentru a furniza proiecte inovatoare de politici care vor intensifica impactul pozitiv asupra societății din regiunea Dunării. 

Impactul investițiilor sociale a devenit din ce în ce mai relevant în contextul economic actual, deoarece schimbările sociale s-au intensificat, în timp ce fondurile publice sunt supuse unor presiuni în multe țări. Conform sondajului anual EVPA (2016), doar 2% din investiția globală a impactului social vizează Europa Centrală (gazdă a regiunii Dunării), comparativ cu 78% din Europa de Vest. Pe lângă capitalul investițional, investitorii cu impact social declară lipsa de acces la capitalul timpuriu, fără să ceară venituri mari, ca fiind cea mai importantă provocare pentru creșterea industriei. Finance4SocialChange răspunde unui decalaj cheie în sfera de elaborare a politicilor din regiunea Dunării, și anume înțelegerea în comun a aspectelor sociale impactul, precum și crearea unor întreprinderi sociale mai sustenabile, înființarea și extinderea întreprinderilor sociale din regiunea Dunării prin cadre de reglementare îmbunătățite. 

Rezultatul principal al Finance4SocialChange este de a intensifica cooperarea partenerilor de proiect (factori de decizie politică, intermediari financiari, catalizatori ai întreprinderilor sociale, institute de cercetare) cu grupurile țintă (demararea și extinderea întreprinderi sociale) în aria programului prin:

  1. Strategia comunitară pentru investițiile cu impact social pentru regiunea Dunării: crearea unei "comunități de practicieni" angajată să colaboreze la modelarea cadrului de reglementare
  2. Academia de Design pentru Investițiile cu Impact Social: livrarea a 130 ore (6 module) de învățare transnațională combinată cu 400 de întreprinderi sociale (SE) care oferă cunoștințe și acces la investitori cu impact social, intermediari financiari și filantropi
  3. Competiția investițiilor cu impactul social: un program de strângere de fonduri care creează oportunități de afaceri directe și acces la capital pentru cele 50 de întreprinderi sociale cu performanțe maxime pentru a asigura investiții în impactul social în valoare totală de 150-200 000 EUR.
  4. Valorificarea celor mai importante rezultate și realizări ale proiectului Finance4SocialChange și Analiza impactului pandemiei COVID-19 asupra  piețelor de investiții în domeniul antreprenoriatului social.
Principalele realizări la nivel național ale proiectului
  • 1 Plan de acțiuni elaborat, care include propuneri și sugestii privind dezvoltarea antreprenoriatului social la nivel național.
  • 190 de reprezentanți ai întreprinderilor sociale și actori cheie instruiți, în cadrul Academia de Design pentru Investițiile cu Impact Social.
  • 1 concurs național a celor mai bune idei de afaceri organizat. La concurs au participat 14 antreprenori din Republica Moldova, au fost selectați 3 antreprenori  (EDUJOC - suport pentru dispozitive persoanelor internate în spital, ECOREZENI - program de instruire a persoanelor cu dizabilități, DAVITEX NEO -  hăinuțe pentru copii prematuri), care au participat la semifinala concursului. Câștigătorii concursului sunt următoarele 4 întreprinderi sociale: Vollpension din Austria (https://www.vollpension.wien/en/about-us/), One Night Gallery din România (https://www.facebook.com/onenightgallery/), STEMI din Croația (https://www.stemi.education/ ), Caritas din Serbia (https://www.caritas.org/where-caritas-work/europe/serbia/ ). Detalii despre competiție: https://air-mooc.teachable.com/
  • 1 campanie de informare și promovare a antreprenoriatului social realizată pe parcursul lunii noiembrie 2021. În cadrul campaniei au fost organizate 10 webinare și 10 ateliere de lucru, prezentate istorii de succes ale antreprenorilor sociali și promovate spoturi educative privind specificul acestui domeniu mai puțin explorat în Republica Moldova.
Parteneri

Proiectul reunește un parteneriat multidisciplinar format din 14 parteneri de proiect și 5 parteneri asociați din 11 țări din regiunea Dunării:

  1. IFKA Public Benefit Non-Profit Ltd for the Development of the Industry, Hungary
  2. ZSI Centre for Social Innovation, Austria
  3. Financing Agency for Social Entrepreneursip, Germany
  4. Executive Agency for Higher Education, Research, Development and Innovation Funding, România
  5. BSC, Business support centre L.t.d., Kranj, Slovenia
  6. Steinbeis 2i GmbH
  7. Sofia Development Association, Bulgaria
  8. Union of Slovak Clusters, Slovacia
  9. IDEA IN ACTION ASSOCIATION, Croatia
  10. ASHOKA Austria / CEE, Austria
  11. University of Heidelberg / Centre for Social Investment, Germany
  12. CCIS Serbian Chamber of Commerce and Industry, Serbia
  13. ODIMM Organization for Small and Medium Enterprise Sector Development, Moldova
  14. Institute of Market Problems and Economic-Ecological Researches of NAS Ukraine, Ucraina
  15. Central European Initiative Executive Secretariat, Italy 
  16. UnLtd, The Foundation for Social Entrepreneurs - GSEN Global Social Entrepreneurship Network, United Kingdom
  17. EURADA European Association of Regional Development Agencies, Belgium
  18. Ministry of Economy and Infrastructure – Moldova
  19. NESsT Foundation Romania, Romania
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY Ascunde imaginile