НП ”ЭтЭкО”, SRL ”Davitex Neo” și AO ”Eco Răzeni” sunt cele trei companii din Republica Moldova selectate de a participa la competiția internațională pentru cea mai bună idee de afaceri cu impact social. Concursul, organizat în cadrul proiectului european Finance4SocialChange, va avea loc în Martie 2021 la Budapesta, Ungaria.

Întreprinderile autohtone vor concura alături de alte 27 de întreprinderi sociale din regiunea Dunării în cadrul semifinalelor, care se vor desfășura în Noiembrie 2020. Ca urmare, doar patru proiecte investiționale vor avea șansa să ajungă în marea finală și să câștige premiile oferite de UniCredit pentru dezvoltarea afacerile sociale. UniCredit este partenerul principal al proiectului și susține concursul de antreprenoriat social cu un buget de 30.000 de euro. Banca UniCredit se numără printre pionierii serviciilor bancare cu impact social, cu un angajament puternic în edificarea unei societăți mai echitabile și mai favorabile incluziunii prin promovarea inițiativelor cu rezultate sociale pozitive. Totodată, pe lângă premiul bănesc, întreprinderile sociale au atât șansa de a stabili conexiuni cu investitori, experți UniCredit Social Impact Banking și parteneri de afaceri relevanți din întreaga regiune, cât și de a fi îndrumați de experți locali ai partenerilor competiției.

Întreprinderile participante la competiție au fost selectate conform unor criterii stricte definite de Agenția germană pentru finanțarea întreprinderilor sociale (FASE), unde au fost evaluate aspectele sociale și de mediu ale ideilor de afaceri, precum și eficiența soluțiilor de afaceri, impactul rezultatelor obținute și durabilitatea pe piață a afacerilor.

Anterior, companiile sociale au participat la cursurile de instruire antreprenorială prin intermediul Academiei de proiectare a investițiilor cu impact social. Totodată, au beneficiat de sesiuni de mentorat și ateliere dedicate elaborării planurilor de afaceri.

Finance4SocialChange este cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI) și vizează stimularea accesului la instrumentele inovatoare de finanțare, crearea unui mediu de afaceri care să susțină antreprenorii din domeniul social să dezvolte companii mai viabile și mai puternice în regiunea Dunării. Proiectul Finance4SocialChange este implementat în Republica Moldova, prin intermediul ODIMM, în consorțiu cu alte 14 țări din bazinul dunărean.